duminică, 5 februarie 2017

Bebe de azi

Da, e o duminica perfecta, numa' buna de lecturat, mai ales pentru părinți.
Si cum Internetul e la aproape îndemâna oricui, sper sa primesc macar aplauze de la bunici pentru ceea ce urmează sa citiți.
Sa o luam cu începutul: sunt doar specialist in activități fizice, nu pediatru, neonatolog, ori dula!
Din punctul meu de vedere, un Bebeluș are greutatea optima aproape egala cu înălțimea, repet este punctul meu de vedere, daca bebe are 55 cm greutatea de 5kg 500 g e optima, nimic greșit. E mai greu sa analizezi vârsta, pentru ca la 65 cm putem întâlni un bebe de 90 zile sau la fel de bine un bebe de 7 luni. Important este:
- sa mențină o postura corecta in brațele tuturor, in pătuț și-n căruț
- sa își susțină capul atunci când e etapa aceasta
- sa apuce/prindă
- sa se alimenteze o singura data seara ( apa, ori ceaiul face bine, repet face bine)
- sa se introducă diversificarea la aprx. 6 luni, nu mai devreme
- etc.
De ce facem asta? Nu vrem sa grăbim niciun proces al copilului de dezvoltare normala, de alimentație echilibrata, de motricitate mai ales ca sunt părinți care efectiv sar peste etapele stând culcat facial, ghemuit, asezat, mers de -a bușilea si in final mersul, rezumându -se la " vai copilul meu vrea/poate ".
Bebe știe când e pregătit sa facă ceva, in rest tu esti acela care il îndruma, tu il pui in premergător pentru a-i poci mersul pe vârfuri, tu ii dai morcov sau avocado la 3-4 luni ca știi sigur ca a poftit deși nu e cățel sa i curgă balele, ori faci mișto de el când sughite sa il îndopi cu lapte știind ca apa e atât de buna pentru organism......lista poate continua.....
Tu părinte care citești, am evoluat da, medicina a evoluat da, dar sa știi ca umanitatea nu se grăbește niciunde, lasa etapele de creștere si dezvoltare asa cum sunt si bucura-te de orice moment. Eu promit ca asa voi face, încearcă si tu:)
Seara frumoasa :)!